ca
93 170 81 74
The perfect sEnse
Demana cita Test en línia
A quina edat s’ha de realitzar el primer examen visual a un nen?

Foto de Daniel Reche a Pexels

A quina edat s’ha de realitzar el primer examen visual a un nen?

El 80% de la informació que ens arriba a nivell cerebral, ens arriba a través dels ulls, d’aquí la importància de la detecció precoç de possibles alteracions visuals per a poder tractar-les, ja que com més temps passi des de la detecció del problema fins que l’abordem, pitjor pronòstic tindrà el tractament. L’optometria infantil o pediàtrica és la que atén pacients des que neixen fins a l’adolescència, i tracta qualsevol tipus de disfunció visual mitjançant reeducació del sistema binocular, lents de contacte, ulleres, teràpia visual, pautes d’higiene visual entre altres, amb l’objectiu d’evitar que qualsevol alteració en el sistema visual del nen pugui provocar alteracions durant el seu desenvolupament motriu, problemes d’aprenentatge i/o fracàs escolar.

Revisions regulars des de nounats

L’edat crítica per al desenvolupament visual del nen està entre el naixement i els 2 anys, que és quan el sistema visual es troba en ple desenvolupament i està evolucionant cap a un estat on no hi ha cap mena de defecte refractiu o graduació (conegut com emetropia) que pugui perjudicar el pacient com pot ser la miopia, la hipermetropia i l’astigmatisme. En aquesta fase del desenvolupament és d’especial importància la prevenció i la detecció per a intentar solucionar el problema el més aviat possible.

Llavors, quan és convenient realitzar un examen visual a un nen? Els professionals de la salut visual pediàtrics aconsellem realitzar revisions regulars en les següents edats:

A les revisions que realitzem als nens mentre són nadons, no necessitem obtenir una graduació exacta dels seus ulls, sinó que es pretén descartar la presència d’algun problema que li pugui generar un ull gandul, un estrabisme o un defecte refractiu. Es tracta d’una revisió molt general per a comprovar que el sistema visual es va desenvolupant d’una forma adequada i no és necessari que el nen parli per a poder realitzar l’examen visual.

revision

Foto de cottonbro a Pexels

Una de les proves que utilitzem per a valorar la visió en nens de fins a 15 mesos són unes targetes, a les quals hi ha uns estímuls i altres a les quals no. El bebè tendirà a mirar el fons on hi ha contrast, llavors en presentar-li les dues làmines si el nen no presenta cap problema visual, dirigirà la seva mirada a la làmina amb estímul. Un altre tipus de prova és valorar el reflex que produeix el seu ull (retinoscopia) per a descartar que hi hagi una miopia, hipermetropia o astigmatisme, o la presència d’alguna opacitat que li privi de desenvolupar correctament la seva visió.

En què em puc fixar per a saber si el meu fill veu o no veu bé?

Els pares poden observar si a partir dels 3-4 mesos el nen els segueix amb la mirada o segueixen joguines, o si per contra tenen falta d’atenció. També poden veure si el nen presenta alguna desviació d’un o dels dos ulls (el que es coneix com a estrabisme), o la presència d’una taca blanca en la zona de la pupil·la és un altre senyal que pot advertir-los d’algun problema de visió.

A mesura que el nen creix, hauran més detalls en el dia a dia que els donaran informació sobre la seva visió, com per exemple, la manera de caminar del nen, si s’ensopega amb facilitat, com juga, com puja les escales, o si és capaç de distingir a persones o objectes que estan a llarga distància.

Comptar amb l’assessorament del professional de la salut visual com és l’optometrista és fonamental per a detectar disfuncions visuals que impedeixin el correcte desenvolupament visual dels nens des d’edats molt primerenques.

93 170 81 74
Cierre

The Perfect Sense, el teu centre de salut visual

Felicitats, estàs a punt de fer el primer pas per a començar a cuidar de la teva visió.
Explica'ns més sobre tu per a poder-te assessorar sobre un possible diagnòstic.
En finalitzar, si ho desitges, t'indicarem com millorar la teva simptomatologia sense compromís.

Gràcies

La teva solicitut de cita s'ha enviat correctament.
En breu ens posarem en contacte amb tu per informar-te sobre els nostres serveis.
Fins aviat!
Anterior